2013. november 5., kedd

Titkos adatgyűjtés: konzultációra hívta a frakciókat a kormányfő

Forrás: MTI | 2013. november 05. kedd 16:16 |


Orbán Viktor az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban levélben konzultációra hívta a parlamenti frakciók vezetőit - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.
Kocsis Máté az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta: ha ezek a konzultációk lezárultak, a Fidesz-frakció javaslatot tesz majd egy a lehallgatási botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására. Kocsis Máté felidézte: a közelmúltban nyilvánosságra kerültek az amerikai központi hírszerző ügynökség, a CIA és az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA közös lehallgatásra szakosodott szervének adatai. Ismertté váltak a lehallgató- és átjátszóközpontok helyszínei, melyek között több európai főváros, köztük Budapest is szerepelt. Az is kiderült, hogy az Egyesült Államok európai vezető politikusokat is lehallgatott.
Ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden a lehallgatási üggyel kapcsolatban a magyarországi szakaszolgálatok képviselőinek részvételével tartott zárt ülést. Kocsis Máté, a bizottság tagja azt mondta: az ülésen felmerültek olyan információk, amelyek további vizsgálatot igényelnek, mivel úgy vélik, nemcsak információ-, hanem befolyásszerzésre irányuló törekvések is lehettek a lehallgatások mögött. A bizottsági ülésről konkrétumokat a képviselő nem árult el, mivel a zárt ülésen elhangzott információk minősített adatok, államtitoknak számítanak. Azt viszont Kocsis Máté kiemelte, hogy a lehallgatási botrány széles körű kezelést igényel, mivel nemcsak a nemzetbiztonsági, hanem a külügyi és a biztonságpolitikai területet is érinti. Ezért szükséges, hogy egy parlamenti bizottság átfogó vizsgálatot folytasson le - foglalt állást.
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt titkos adatgyűjtési programjáról Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa szivárogatott ki adatokat. A WikiLeaks a napokban az NSA lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel. A hírre reagálva a Külügyminisztérium a múlt szerdán közleményben tudatta, Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarább tisztázza a helyzetet, és adjon magyarázatot a történtekre. Martonyi János aznap azt mondta, helyre kell állítani a bizalmat az Egyesült Államokkal, mert ez az együttműködés alapja. Közölte, még nem kapott választ arra a kérdésére, amelyet korábban feltett az amerikai nagykövetnek, hogy magyar embereket, intézményeket megfigyeltek-e.
Obama sajnálja 
Csütörtök este a külügyminiszter a HírTV Magyarország élőben című műsorában arról beszélt, egyebek mellett azt is tisztázni kell, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták-e Orbán Viktor miniszterelnököt. A Külügyminisztérium a múlt pénteken Martonyi János tárcavezető és Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár előző napi megbeszéléséről közleményben tájékoztatta az MTI-t. Azt írták: Martonyi János az amerikai helyettes államtitkárral folytatott megbeszélésén felvetette a lehallgatási ügyet, kérve az amerikai fél tájékoztatását annak esetleges magyar vonatkozásairól. Nuland válaszában utalt rá, hogy Barack Obama elnök sajnálatát fejezte ki, amiért az ügy beárnyékolja a transzatlanti szövetségesi viszonyt. Elmondta, hogy az amerikai elnök a történtek alapján az amerikai hírszerzési eljárások teljes körű felülvizsgálatát rendelte el, amelynek eredménye az év végére várható.
A külügyi bizottság összehívását kezdeményezte a Jobbik

A Jobbik az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezte - jelentette be Németh Zsolt, a párt parlamenti képviselője kedden, budapesti sajtótájékoztatóján. A külügyi bizottság ellenzéki tagja azt javasolta, az ülésre hívják meg a Külügyminisztérium képviselőit. Ugyancsak meghívnák az amerikai nagykövetség illetékeseit, hogy magyarázzák meg, "miért kémkedtek magyar állampolgárok, magyar intézmények vagy adott esetben magyar politikai vezetők ellen" - tette hozzá. A sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja azt is elmondta: pártjuk támogatja a Fidesz-frakció kezdeményezését, miszerint egy külön parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a lehallgatási botránnyal.



Nincsenek megjegyzések: