2013. november 10., vasárnap

Lukács Csaba: meglepő volt, hogy Svédországban milyen rasszizmus van

Forrás: Kossuth Rádió/Vasárnapi újság | 2013. november 10. vasárnap 10:39 |

Akik látták, napokig nem tértek magukhoz. A svéd állami televízió nemrégiben az állítólagos Magyarországról készített, valótlanságok és torzítások sokaságát felvonultató filmet sugárzott, annyira hamis képet festve hazánkról, hogy az még sok svéd nézőnél is kiverte a biztosítékot. Lukács Csaba újságíró úgy gondolta, érdemes - netán azért, hogy például szolgáljon - bemutatni, miként működnek ott a rajtunk számon kért emberi és szabadságjogok. A riportfilmet vasárnap 18 óra 50 perckor mutatja be az M1, A Lényeg című műsorban.
„Már a Svédországba érkezéskor kiderült, hogy a Kelet-Európából származók valószínűleg egy kicsit alacsonyabb rendű állampolgárok, mint a többiek, hisz az autóbérléskor az autókereskedő felhívta a rendőrséget, hogy megbizonyosodjon a felől, megbízható állampolgárok vagyunk-e. Csak a rendőrségi nyugta után lehetett elhozni az autót” – mesélt a riportfilmmel kapcsolatos tapasztalatairól Lukács Csaba a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/10/09/Lukacs_Csaba_meglepo_volt_hogy_Svedorszagban_milyen_rasszizmus.aspx


„Az utolsó napon, amikor elkészült a Kobra főszerkesztőjével, Martin Vårdstedttel az interjú, visszatérve a szállásra csörgött a telefon, és a svéd közszolgálati televízió és hírügynökség egyik újságírója nagyon részletesen kikérdezett arról, hogy mi célból vagyunk Svédországban, kivel találkoztunk és azzal miről beszéltünk. Kollégák között sem szoktak erről beszélni” – folytatta Lukács Csaba a visszaemlékezését.
„Meglepő volt, hogy Svédországban milyen rasszizmus van. Természetesen nem az összes svéd rasszista, de például egy liberális politikus készített egy tanulmányt a ’strukturális anticiganizmusról’, amely azt jelenti, hogy a svéd állami hatóságok teljes rendszerét áthatja a cigányellenesség” – magyarázta a magyar újságíró.
„Találkoztunk egy olyan megtért rendőrrel, aki elmesélte, hogy amikor dolgozott, minden romát megállított és megpróbált hibát találni az autóban vagy az irataiban. Akinél ez sikerült, annak tönkre tette az autóindító-berendezését, hogy ne tudjon később elmenni. Aztán a rendőrök rájöttek, hogy ha homokot töltenek a benzintankba, akkor még nagyobb károkat okoznak az autónak – így gyakorlatilag minden roma kocsiját tönkretették” – emlékezett vissza Lukács. „A nyilatkozó rendőr azt is mondta, hogy a rendőrség ma is külföldi ellenes, így gyökeres változásokra lenne szükség ahhoz, hogy az európai normák szerint működjön a hatóság” – tette hozzá a zsurnaliszta.

Vasárnap 18:50-kor az M1 A Lényeg című műsora erről a filmről szól majd. A 28 perces adásban az említett rendőrön kívül megszólal majd egy olyan roma, akit listáztak (Malmőben és Stockholmban a rendőrség összeírta a roma származású embereket), továbbá a Kobra című műsor készítői, svédországi magyarok, akik megdöbbentek a svéd köztelevízió filmjén és panaszt is tettek a médiahatóságnál. (Már 27 feljelentés érkezett a svéd médiahatósághoz a műsor ellen, soha annyi nézői levelet és üzenetet nem kapott még a szerkesztőség, mint a magyarországi adás kapcsán, és nemcsak kint élő magyaroktól, hanem svédektől is – húzta alá Lukács Csaba.) 

Nincsenek megjegyzések: