2013. november 13., szerda

Az MSZP az elmúlt hetek igazi vesztese

2013. november 13., szerda 13:35, frissítve: szerda 17:09 , forrás: Nézőpont, MNO, szerző: GB

Az MSZP az elmúlt hetek igazi veszteseAz elmúlt hetekben újra növekedett a pártot nem választók csoportja, amelynek hibahatárt meghaladó mértékű vesztese az MSZP a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, amelyet a Heti Válasz számára 2013. november 4–8. között készített. Ha a biztos szavazókat nézzük, akkor már jóval kisebb a Fidesz előnye, ha megvalósulna a teljes baloldali egység, akkor csupán 5 százalék előnye lenne a kormánypártnak.
A felnőtt magyar lakosság harmada (33 százalék) vallotta magát a Fidesz–KDNP, hatoda pedig a közös jelöltállításban megegyezett MSZP (10 százalék) és Együtt–PM (6 százalék) táborába tartozónak. A kormánypártok népszerűsége 2 százalékpontos csökkenéssel a szeptemberi szintre korrigált vissza, míg a szocialisták három százalékpontos vesztesége a koordinált jelöltállítást jelentő megállapodás előtti szintre vetette vissza az ellenzék vezető erejét.
Kevesebb mint fél évvel a választások előtt tehát újra a harmincszázalékos szint felett áll a bizonytalanok, rejtőzködők és biztosan nem szavazók tábora. Fontos eredménye az elmúlt hetek politikai fiaskóinak, hogy míg korábban a bizonytalanok fele kormányváltó hangulatban szemlélte a fokozódó kampányhangulatot, ma már csak ötöde jelent meggyőzhető csoportot az ellenzéknek (az összes megkérdezett 4 százaléka).

MSZP szavazók: 49 százalék bővítést szeretne

Sokan bevennék Gyurcsányt
Bajnai Gordon két feltétellel venné be a Gyurcsány-féle DK-t az ellenzéki összefogásba, erről az InfoRádiónak beszélt a volt kormányfő. Az MSZP-s Kovács László a Hír TV-nek úgy fogalmazott, nagyon is szükség lenne a Demokratikus Koalíció 100-200 ezer támogatójára a baloldal győzelméhez. Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke a Magyar Nemzetnek hasonlóról beszélt. Szerinte ha helyreáll a bizalom, a Gyurcsány Ferenc vezette DK szavazóinak is helye lehet a széles körű ellenzéki összefogásban.
Az október 23-i ellenzéki rendezvény kapcsán újra napirendre került az MSZP és az Együtt–PM megállapodás kibővítése. Habár a szocialista vezetők nyilatkozatai alapján egyértelmű a Gyurcsány-pártiak kihagyása, a szavazóik körében ez az álláspont népszerűtlen. Az MSZP-vel szimpatizálók 49 százaléka szerint szükség van arra, hogy az MSZP és az Együtt–PM megállapodásába más baloldali pártok is bekerüljenek (a tábor 31 százaléka ért egyet csupán a pártvezetéssel), de a Bajnai-tábor 59 és a DK táborának 60 százaléka is támogatja a tárgyalások újrakezdését. További érv lehet a megállapodás kiterjesztése mellett, hogy a bizonytalanoknak is mindössze 25 százaléka tartja elégségesnek a két párt közti megállapodást.

Fidesz–baloldali összefogás: 42:37

Egy most vasárnap esedékes választáson a jogosultak 52 százaléka venne részt (aktív szavazók). Körükben a leadott voksok 41 százalékát bírná a Fidesz-KDNP (egy hónappal korábban szintén 41 százalék volt), 13 százalékát az MSZP (a szocialisták az előző kutatásunkban 13 százalékon álltak), 11 százalékát a Jobbik (korábban 12 százalék), 6 százalékát pedig az Együtt-PM (korábban 7 százalékos támogatottságot ért el a Bajnai vezette szövetség az aktív szavazók között).
Nemcsak Bajnaiék formációja van ugyanakkor a bejutási küszöb környékén, hanem az ellenzéki oldal másik két kisebbik pártja is: a voksok 6 százaléka jutna az LMP-nek, 3 százalék pedig a DK-nak. A Nézőpont Intézet a pártpreferenciájukban bizonytalanok véleménye alapján megkísérelte beazonosítani a potenciális szavazók pártszimpátiáját is. E körben a Fidesz-KDNP 42, az MSZP 23, az Együtt-PM 10, a DK 4, az LMP 6, míg a Jobbik 13 százalékos támogatottságot könyvelhet el.
Ennek alapján, ha létrejönne a Gyurcsány által vágyott közös MSZP-Együtt–PM-DK-lista, és ezen szavazók hűek maradnának a pártjukhoz, akkor 37 százalékot érnének el, ami csupán öt százalékkal lenne kevesebb, mint a Fidesz támogatottsága. Abban az esetben, ha az LMP is átlépné a parlamenti küszöböt, akkor könnyen kisebbségbe szorulhatna a Fidesz a 2014-es parlamentben.

Nincsenek megjegyzések: