2013. november 5., kedd

KDNP: Brüsszel elismerte, jó úton járunk

Forrás: MTI | 2013. november 05. kedd 14:31 |

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint az Európai Bizottság keddi gazdasági prognózisa először ismeri el, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikája jó úton jár.

Ezt a kisebbik kormánypárt közölte kedden az MTI-vel arra reagálva, hogy idén a bruttó hazai termék (GDP) 0,7, jövőre 1,8, 2015-ben pedig 2,1 százalékos növekedését jósolta Magyarországon az Európai Bizottság, kedden közzétett átfogó őszi gazdasági előrejelzésében.
Eszerint a magyar költségvetési hiány az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény számításai szerint ebben az évben a GDP 2,9, 2014-ben kereken 3, az azt követő esztendőben pedig 2,7 százaléka lesz. Az államadósság szintje 2013-ban a GDP 80,7, jövőre 79,9, 2015-ben pedig 79,4 százalékának felel majd meg a brüsszeli előrejelzés alapján.
A KDNP szerint az Európai Bizottság keddi gazdasági prognózisa először ismeri el, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikája jó úton jár. Az unió korábbi előrejelzései rendre hibásnak bizonyultak, mélyen alábecsülték Magyarország teljesítményét. A bizottság azzal, hogy most 1,8 százalékos hazai gazdasági növekedést számolt a jövő évre, elismeri a foglalkoztatáspolitikában és a munkahelyteremtésben elért magyar sikereket és visszaigazolja, hogy a magyar gazdaság növekedési fordulatot vett.

A KDNP szerint a deficiteljárás megszüntetése után az unió prognózisa általánosan azt jelenti, hogy a magyar emberek terhei csökkennek, a cégek helyzete javul, az ország jobban teljesít, a gazdaság egésze ezért jó pályára áll. Brüsszel értékelése egybecseng az idén várható növekedéssel, az unió prognózisa pedig arról is "papírt állított ki", hogy a jövő évi nem választási költségvetés, hanem a növekedés számszerű bizonyítéka - írták, hozzátéve: örvendetes, hogy matematika szabályai most már Brüsszelben is ugyanazok, mint Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések: