2012. február 8., szerda

Péntekig a Ház elé kerülnek a járásokról szóló javaslatok

A tervek szerint péntekig az Országgyűlés elé kerül a 2013. január 1-jén létrejövő járások kialakításával összefüggő első törvényjavaslat-csomag, amely várhatóan több mint nyolcvan jogszabály módosítását tartalmazza majd - közölte a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár egy keddi sajtóbeszélgetésen.

Szabó Erika felidézte, hogy a járások - vagyis az állam legkisebb területi államigazgatási egységeinek - kialakításáról szóló társadalmi egyeztetés során több mint 750 javaslat érkezett, amelyek feldolgozása megkezdődött: az észrevételeket szétválogatták megyékre, és megküldték véleményezésre a kormánymegbízottaknak.

A 175 járás - 168 járás plusz hét körzet a fővárosban - pontos beosztásáról, székhelyéről nem törvényi, hanem kormányszintű szabályozás születik majd, erről azonban csak később lesz döntés - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy egyelőre még nincs döntés a budapesti körzetközpontokról és a járási hivatalvezető jogállásáról sem.

Szabó Erika hangsúlyozta, a járások kialakításának legfőbb célja, hogy az állam maga végezze el az államigazgatási feladatokat, ne pedig a polgármesteri hivatalok, amelyek a helyi közügyek intézésével kapcsolatos adminisztrációt biztosítják majd. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az államigazgatási szolgáltatások ezután is elérhetők lesznek a járási székhelyeken kívüli településeken is: a járási hivatal ugyanis ügysegédet küld majd ki a korábban a polgármesteri hivatalban biztosított ügyek intézésére.

Kitért arra is, hogy a tervek szerint a járási székhelyeken és az okmányirodát működtető településeken is lesz kormányablak. A teljes rendszer 2013 végére épül ki - zárta szavait Szabó Erika.

(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: