2011. december 1., csütörtök

Szócska V4-találkozót javasol a helyzet kezelésére

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a visegrádi országok (V4) egészségügyi vezetőinek találkozóját javasolta szlovák kollégájának a szomszédos országban kialakult "emberi erőforrás krízishelyzet" áttekintése, kezelése érdekében.

Az államtitkár szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Szlovákia egészségügyi vezetője kérte a segítségét. Ennek kapcsán tette azt a javaslatot, hogy "mivel az emberi erőforrás krízishelyzet" egy több évtizedes probléma eredménye, ezzel uniós szinten a visegrádi államok szintjén hosszú távon kell foglalkozni. "Összefogás lesz az országok között, csakúgy, mint a szakszervezetek között van" – fogalmazott Szócska Miklós.

Szlovákiában az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberben mintegy kétezer kórházi orvos felmondott a munkahelyén. A felmondási idő november végén lejárt. A kormány hétfő este 15 kórházban szükségállapotot hirdetett ki. A 2400 orvos közül szerdán 1600 továbbra is fenntartotta felmondását.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az MTI-nek a hétvégén azt mondta: Magyarországon is könnyen idáig fajulhat a helyzet, miután az egészségügyi államtitkárság immár két hónapja nem egyeztetett velük a bérek rendezése érdekében.

Szócska Miklós szerdán ehhez képest azt mondta: helyettes államtitkára legutóbb hétfőn tárgyalt Papp Magorral. Az egyeztetések és a megoldási javaslatok folyamatosak – tette hozzá.

A rezidensszövetség elnökének keddi, Lázár János a Fidesz frakcióvezetőjével folytatott megbeszélése kapcsán az államtitkár azt mondta: nagyon örül annak, hogy a frakcióvezető személyében egy ilyen befolyásos támogatója van az ügynek. Mint hozzátette, ezzel együtt folyamatosan dolgozik azon, hogy lépésről-lépésre javítson a dolgozók helyzetén. Közlése szerint egy újabb lépésként hamarosan meghirdetik a következő ösztöndíjprogramot, de amellett is "vannak még a tarsolyunkban meglepetések".

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: