2011. december 1., csütörtök

"A kormány a hazai gazdaság rendbetételén dolgozik"


A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja ott áll a kormány mögött akkor is, amikor érezzük, hogy a mai nemzetközi helyzetben komoly nyomás van rajta – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a párt elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára portálunknak adott interjújában.

- Melyek a Magyar Vállalkozók és Munkaadók pártjának legfontosabb célkitűzései?

- Stabil, kiszámítható partnere vagyunk a Fidesz szövetségi politikájának. A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja 1990-ben alakult meg, és mára elmondhatjuk, hogy lényegében az ország minden területén jelen vagyunk: közel száz alapszervezetben körülbelül ezer tagot számlálunk. Nem célunk, hogy néppárttá váljunk, de azt fontosnak tartjuk, hogy minden településen legyenek olyan hazai kis- és középvállalkozások, akik felvállalják a politikai identitásukat. Fejben már a 2014-es választásokra összpontosítunk, és ennek megfelelően fogalmazzuk meg céljainkat, feladatainkat.

Úgy látjuk, hogy a 2010-es választáshoz képest a korábbi választási kampányokban sokkal kevésbé volt fontos, hogy a Fidesz szövetségi rendszerének sokszínűségét hangsúlyozzuk. Véleményünk szerint a Fidesz akkor tud minél nagyobb társadalmi támogatottsággal nekifutni a választásnak, ha még több hangszeren játszik. Tehát 2014-ben a politikai klíma miatt a szövetségi politika még nagyobb hangsúlyt kaphat.


- Elképzelhetőnek tartja esetleg azt is, hogy a Vállalkozók Pártja olyan embereket is meggyőzzön, akik eddig nem tették le a voksukat egyetlen politikai szervezet mellett sem?

- Véleményem szerint eljön az ideje annak, amikor el tudjuk magyarázni olyan embereknek is, akik elbizonytalanodtak, vagy esetleg nem látták át teljesen az elmúlt egy-másfél év történéseit és az ennek következtében kialakult helyzetet, hogy a hazai vállalkozások szempontjából sorsdöntő éveket tudunk magunk mögött.

Bízunk benne, hogy - a döntéseket a vállalkozói szemléletből megközelítve - meg is tudjuk majd őket győzni arról, hogy az elbizonytalanodásuk csak annak volt köszönhető, hogy nagyon gyors, határozott, és a külső körülmények által kikényszerített döntésekre volt szükség.

- Októberben tisztújító kongresszust tartottak. Megfogalmaztak-e véleményt a gazdaságpolitikai döntésekkel kapcsolatban?

- A kongresszuson őszinte beszélgetést folytattunk az aktuális gazdasági helyzetről, és természetesen megfogalmazták a küldöttek, hogy vannak bizonyos kritikai észrevételek egyes döntéseket illetően. Sok vállalkozó úgy véli, bizonyos dolgokat másképpen lehetett volna csinálni, máshová kellett volna tenni a hangsúlyokat. Csak példaképpen: az államigazgatás, valamint a szakképzési rendszer átszervezését sokkal gyorsabban várnák az emberek, ezzel szemben a gazdaság átalakítását – ami közvetlenül érinti a szektort – néhány helyen kicsit gyorsnak érzik.

Összességében mégis úgy tudnám összefoglalni a kongresszuson elhangzott véleményeket, hogy bár bizonyos taktikai kérdésekben különbözőek vagyunk, máshogy értékelünk egyes lépéseket, mégis abban maradtunk, hogy nem látunk más utat a kormány gazdaságpolitikájához képest. A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja ott áll a kormány mögött akkor is, amikor érezzük, hogy a mai nemzetközi helyzetben komoly nyomás van rajta. Meggyőződésünk, hogy a kormány alapvetően a hazai gazdaság rendbetételén dolgozik, és a kis- és középvállalkozások érdekeit szem előtt tartva hozta meg döntéseit az elmúlt időszakban.


- Arra kérték a kormányt, fontolja meg az eva maradását vagy átvezetését…

- Valóban, mivel sok vállalkozó él ezzel a lehetőséggel. Örömmel láttuk, hogy az álláspontunkat figyelembe vette a kormány. Szerintem jó kompromisszum született a 2012-es adótörvényekkel kapcsolatban. Fontosnak tartom emellett megjegyezni azt is, hogy nemcsak a lakosság sétált bele a devizahitelezés csapdájába. Sajnos számos kis- és középvállalkozás küzd a megnövekedett törlesztőrészletekkel, éppen ezért az szorgalmazzuk, hogy - amint megnyugszanak a nemzetközi piaci viszonyok, és konszolidálódik a helyzet a bankokkal – kerüljön napirendre az a kérdés is, hogy rajuk miként lehetne segíteni. Ne feledjük, hogy sok vállalkozó azt a profitot, amit további beruházásokra fordíthatna, és ezáltal elősegíthetné a gazdaság növekedését, a megnövekedett törlesztőrészletek kifizetésére kell, hogy szánja.


- Ön hogyan látja, miként lehet helyzetbe hozni a hazai kkv-szektort?

- A hazai vállalkozások döntő többsége a belföldi piacon működik, aminek napjainkban meglehetősen korlátozottak az élénkítési lehetőségei. Úgy gondolom, a jelenlegi gazdasági helyzetben már azt is eredménynek könyvelhetjük el, hogy nem csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Csak összehasonlításképpen jegyezném meg: Szlovákiában 2011-ben 4 százalékkal esett vissza a forgalom, ezzel szemben mi egy csekély, o,5-1 százalék körüli bővüléssel számolunk az idei évben.

A hazai kis- és középvállalkozások exportképességének növekedése lehetne egy kitörési pont. Hazánk ebből a szempontból a pénzügyi válságban lévő uniótól függ, éppen ezért távolabbra kell tekintenünk. Nem véletlen, hogy a kormány próbál nyitni Kína és az arab térségek felé – azokra a területekre összpontosít, ahol az elkövetkező tíz évben várhatóan magasabb lesz a gazdasági növekedés. Véleményem szerint ezek az országok jobban fel tudnák venni a piacukra a magyar termékeket is.

(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: