2011. december 1., csütörtök

Fellegi vezeti a magyar delegációt az IMF-tárgyalásokon


Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a magyar delegációt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokon - jelentette be a kormányszóvivő szerdán. Ugyanitt beszámolt arról is, hogy folytatja a kormány a tárgyalásokat a Magyar Bankszövetséggel. A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jövő évi növekedési tervvel kapcsolatban konzultál a Magyar Nemzeti Bank vezetőjével.

Giró-Szász András közölte: a kormány "lényegében a tegnapi naptól fogva" kész az IMF-tárgyalások megkezdésére. Mint mondta, a kormány kijelölte a hivatalos delegációt, amelyet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezet. A küldöttség tagja Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

Folytatja a kormány az egyeztetést a bankszövetséggel

Emlékeztetett arra, hogy eddig két tárgyalási forduló volt, az elsőn a bankszövetség által felvázolt elképzelések kerültek napirendre, a másodikon pedig a kormányzat is csatolt megállapodás-tervezeteket, kiegészítve a bankszövetség elképzeléseit. Mint mondta, ezek alapvetően az állampapírokkal, a kis- és középvállalkozói szektor támogatásával és hitelezésével, az uniós támogatások önrészével és az otthonteremtéssel kapcsolatos témaköröket ölelték fel.

A bankszövetség kedden sajtóhírekre reagálva közölte, hogy a magyar bankok nem szakítják meg a tárgyalásokat a kormánnyal a devizahiteleseket érintő javaslatcsomagról. A Reutershez eljuttatott írásos közleményükben hangsúlyozták: ezt annak ellenére teszik, hogy a bankok szerint a kormány megszegte azt a megállapodást, hogy a tárgyalások ideje alatt nem hoz a devizahiteleseket érintő újabb intézkedéseket.

Matolcsy Simorral tárgyal a jövő évi növekedési tervről

Giró-Szász András közlése szerint a nemzeti növekedési tervvel összefüggésben a kormány meg kívánja várni a német kormány hivatalos álláspontját. Emlékeztetett arra, hogy a jogi keretek lehetővé teszik a kabinet számára, hogy a zárószavazásig, ha kell, módosítsa a 2012-es költségvetési javaslat makroszámait.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: