2014. július 7., hétfő

ÉV VÉGÉIG KIVEZETIK A DEVIZAHITELEKET




Jelentősen csökkennek majd a devizahitelesek törlesztőrészletei – fogalmazott Varga Mihály.
Az Országgyűlés pénteken megszavazta a devizahiteleseket segítő törvényt, amely kimondja, hogy az árfolyamrés semmis. Helyette a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél is a jegybank árfolyamát, vagyis a középárfolyamot kellett volna használni. Az egyoldalú szerződésmódosítások, a kamatemelések is semmisek, kivéve, ha a bankok a bíróságokon bebizonyítják, hogy tisztességesen jártak el.
A helyzet rendezéséig tilos a bankoknak kamatot emelni, illetve felfüggesztik a végrehajtásokat és a pereket. A jogszabály azokra vonatkozik, akik 2004. május 1-je után vették fel, és 2009-ig nem zárták le a hitelüket, nem végtörlesztettek kedvezményesen, és az eszközkezelőtől sem kértek segítséget. Az élő szerződéseknél nincs elévülés, minden jogszerűtlenül felszámított összeg a teljes futamidőre visszajár. A jegybank úgy számol: a bankoknak mindez 900 milliárd forintba kerül majd, ráadásul kamatos kamat is járhat a hiteleseknek.
"AZ ELSZÁMOLÁSRA ÉS A FORINTOSÍTÁSRA A TERVEK SZERINT ŐSSZEL KERÜLHET SOR."
A devizahiteleseken segítő törvénnyel a Kúria döntésének első részét vezette át a parlament a magyar jogrendszerbe, mert az ítéletnek önmagában nem volt kötelező törvényi ereje - magyarázta az M1 Ma reggel című műsorában a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hozzátette: az elszámolásra és a forintosításra a tervek szerint ősszel kerülhet sor. Mint mondta, egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány százalékkal változnak a törlesztőrészletek, abban ugyanakkor biztos, hogy jelentős csökkenésre számíthatnak az ügyfelek.
Varga Mihály kiemelte, hogy a törvény nyomán a bankok is a bíróságokhoz fordulhatnak, ha úgy ítélik meg, hogy tisztességesen jártak el, az ügyfelek pedig kényelmesebb helyzetben vannak, mint a pénzintézetek, hiszen utóbbiaknak kell bizonyítaniuk igazukat. A tárcavezető megjegyezte: a törvény szűk határidőket állapított meg, így az említett perek már novemberre lezárulhatnak.
A nemzetgazdasági miniszter a Ma reggelben hangsúlyozta: a kormány egy gondosan kialakított menetrend szerint halad, és szeretne mindenkit megnyugtatni, hogy a devizahiteleket az év végéig kivezetik.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: