2011. január 7., péntek

Változhat a médiatörvény


Ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadjuk - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök külföldi újságíróknak a Reuters jelentése szerint.

A Miniszterelnökség sajtóközleménye szerint csütörtökön Orbán külföldi újságíróknak azt is mondta, hogy a törvény csak olyan jogi megoldásokat tartalmaz, amelyek tételesen szerepelnek más uniós tagállamok médiatörvényeiben; abban egyetlen speciális magyar szabály sincs. Éppen ezért az EU egyik legfontosabb értéke, a diszkrimináció-mentesség alapján elképzelhetetlen lenne a magyar médiatörvény bizonyos passzusainak megváltoztatása anélkül, hogy más tagországokat is ugyanezen passzusok megváltoztatására köteleznének.

Az elmúlt éjszakai adatok alapján, amelyek már hivatalosnak tekinthetők, a 2010-es GDP-arányos költségvetési hiány 3,8 százalék Magyarországon - közölte Orbán Viktor. "A végső adat szerint mintegy fél százalék körüli a helyi önkormányzatok hiánya, és 3,2 a központi költségvetésésé, azaz 3,8 százalék 2010-re." Szijjártó Péter közleménye idézi a miniszterelnököt, aki hozzátette: ez jó alapot ad arra, hogy a költségvetés idei hiányát 3 százalékon tartsuk. A miniszterelnök azt is világossá tette: szeretnék, ha Magyarország új, végleges alkotmánya olyan világos közpénzügyi szabályokat tartalmazna, amelyek megakadályozzák, hogy Magyarországot az 1980-as évek második fele és az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása után újra eladósítsák.

A Reuters korábban azt idézte a miniszterelnöktől, hogy "a 2010-es GDP-arányos költségvetési hiány 3,9 százalék Magyarországon".

Jó esély van rá, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok kezelhetővé válnak

A miniszterelnök egy kérdésre felelve kijelentette, hogy bár vannak konfliktusok, de több kedvező fejlemény is van.A miniszterelnök egy kérdésre felelve kijelentette, hogy bár vannak konfliktusok, de több kedvező fejlemény is van.

"Kötöttünk egy sor megállapodást. Soha nem voltak még olyan jók a szomszédos országokhoz, például Romániához fűződő kapcsolataink mint most, de a rendkívül feszült magyar-szlovák viszonyt is nekünk sikerült a racionalitás talajára helyeznünk, emellett végre áttörést értünk el Szlovákiával energetikai téren. Jó esély van rá, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok kezelhetővé válnak" - állapította meg.

A magyar állampolgárságot felvevő, határon túli magyarok választójogára vonatkozóan a magyar kormányfő azt mondta, hogy Magyarország nem tartozik azon közép-európai országok közé, amelyekben szavazati joga van az adott nemzet anyaországon kívül élő tagjainak.

"A magyar parlament eddig még nem tárgyalt erről a kérdésről; áprilisra akarjuk elfogadni az új alkotmányt, s az év végéig hoznánk meg azokat a törvényeket, amelyek a létrehozott alkotmány kereteitől függenek" - fűzte hozzá Orbán. Hangsúlyozta ugyanakkor - írja a TASR -, hogy az állampolgárság kérdésében nem annak kollektív megadásáról van szó, hanem egyéni kérelmek egyéni elbírálásáról.

Nincsenek megjegyzések: