2011. január 7., péntek

Demográfiailag fenntartható nyugdíjrendszert kell alkotni



Az új alkotmány létrehozása több időt igényel, mint a normál törvényalkotás, hiszen mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy elmondja a véleményét a koncepcióról - mondta az InfoRádiónak Navracsics Tibor. Emellett az első félévben az uniós ügyek irányítása is rengeteg szellemi és emberi erőforrást igényel a közigazgatástól, így óhatatlanul is lassul a törvényelőkészítés - tette hozzá a politikus.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy a nagy reformokba, így az egészségügy vagy az önkormányzati rendszer átalakításába még nem kezdtek bele, mert az hosszabb előkészítést igényel, a nyugdíj- és az adóreform már megkezdődött, és a továbbiakban folytatódnia kell.

A nyugdíjrendszer módosításáról szólva Navracsics Tibor elmondta: a kétpilléres struktúra megteremtése megoldást nyújt az államháztartás problémáira, azt pedig, hogy az demográfiailag is fenntartható legyen, a következőkben kell megoldani.

A közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője szerint az adóreform sem ért még véget, és újabb lendületet kap majd január 14-én, amikor az Új Széchenyi-terv pályázatait nyilvánosságra hozzák.

A politikus elmondta azt is, hogy a kormány korszerűbb polgári és büntető törvénykönyvet kíván létrehozni. Az előbbi átalakításának koncepciója tavaszra készülhet el, így ősszel el is fogadhatja a parlament. A Btk.-nál nincs szükség ilyen mértékű átdolgozásra - fűzte hozzá Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes szólt a közigazgatási rendszer átalakításáról is. Mint mondta, azt szeretnék, ha a ciklus végére az állampolgárok úgy éreznék, hogy az állam jobban és értük működik. Ezt szolgálja a többi között a kormányablakok megnyitása is, ahol a tervek szerint 2013-ra a hétköznapi életben gyakran felmerülő ügyeket egy helyen, a lakóhelyükhöz közel intézhetik majd az emberek.
(inforadio.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: