2015. szeptember 18., péntek

Itt meghallgathatja az Orbán Viktorral a Magyar Rádióban készült pénteki interjút


Már épül a kerítés a magyar-horvát határon - jelentette be a 180 percben a miniszterelnök, aki azt mondta: szerdán, Horgos felől fegyveres támadás érte Magyarországot a röszkei határátkelőnél, de a rendőrök megvédték magukat és az államhatárt is, úgy, hogy közben az emberiesség szabályait is figyelembe vették.

Épül az új kerítés

Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. "Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb-magyar határon" - mondta a kormányfő, közölve, hogy több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz. Tájékoztatása szerint 600 katona már a helyszínen van, a nap folyamán további 500, hétvégéig pedig még másik 700 katona érkezik. Emellett ott van már mintegy 200 rendőr, akikhez pénteken még 100-an, a hétvégén pedig további 500-an csatlakoznak.
Orbán Viktor: terroristát is fogtak a hatóságok

Folyamatos az utánpótlás

A nyugat-balkáni embercsempész-útvonal fennmaradt: Magyarország ugyan meg tudja védeni a magyar-szerb határt, de ez nem szüntette meg a bevándorlóáradat utánpótlását, "azzal kell számolni, hogy Magyarország déli határainál továbbra is elhalad az a hatalmas tömeg, amely korábban Magyarországon keresztül akart Ausztriába jutni" - fejtette ki. A kérdés az - folytatta -, hogy a bevándorlók Horvátországból hogyan folytatják az útjukat. Látható, hogy az egyik ilyen, nem jelentéktelen útvonalat Magyarország felé tervezik, "mi pedig ezt próbáljuk elhárítani" - mondta. "Nincs olyan homokbucka, vakondtúrás, ami mögé el lehetne bújni úgy, hogy azt remélhetné valaki, hogy törvénytelen módon bejuthat Magyarország területére" - fogalmazott.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) kezet fog Kiss Gábor István szerkesztő-műsorvezetővel a Magyar Rádió stúdiójában, miután interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán


Csak magunkra számíthatunk

Orbán Viktor szerint azonban "amikor helyzet van, akkor mi délről, sem a szerbektől, sem a horvátoktól, nem számíthatunk segítségre". Rosszabb hír továbbá - folytatta -, hogy Magyarország Nyugatról sem számíthat segítségre, "onnan sem csitul majd a bennünket kritizáló hang". Szavai szerint az európai média és politika egy részében a liberalizmus egy olyan válfaja érvényesül, amely "öngyilkos liberalizmus", mert a saját életformánkat sodorja veszélybe. A miniszterelnök reméli ugyanakkor, hogy Szlovénia komolyan veszi a schengeni határvédelmet.

Nincsenek megjegyzések: