2015. szeptember 14., hétfő

Betolták a vagont Röszkénél, zárva a migránsok „kedvenc” útvonala

Betolták a vagont Röszkénél, zárva a migránsok „kedvenc” útvonala

A kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt özönleni fognak a hét első napján a bevándorlók Magyarországra, a rekord is megdőlhet. Az egyre közeledő határidő miatt műveleti területté nyilváníthatják a röszkei vasúti átjárót. Mindeközben Ausztria és Szlovákia is megerősíti határai védelmét. Ferenc pápa is megszólalt, szerinte a migráció „csak a jéghegy csúcsa”. Kövesse tudósításunkat percről percre!

– Szeptember 15-től szigorúbb határellenőrzés jön a korábban elfogadott törvénymódosítások miatt.
– A migrációs helyzet kezeléséről kezdtek rendkívüli tanácskozást hétfő délután Brüsszelben.
– Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon az utolsó mozaikdarab azon a kerítésszakaszon, amely már hivatalosan is lezárja a Szerbia felől érkező migránsok kedvelt útvonalát.
– Riadót rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség egyes szervezeti elemei és négy megyei rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap késő este.
– Ha bármilyen információja van, kérem, küldje el a szerk@mno.hu-ra.
  • 20:03
    Már csak egy-két migráns lézeng a röszkei gyűjtőpontnál – közölte az MNO helyszíni tudósítója. Beszámolt arról is, miszerint az egyik rendőr a következőt mondta: „most már egy migráns sem lehet a placcon.”
  • 20:00
    Háromezer menekült elhelyezésére készült fel a szerb határtérségben Horvátország – ezt Zlatko Sokolar határőrparancsnok jelentette ki a horvát közszolgálati televíziónak adott interjújában.
  • 19:50
    Így tolták be az acélkeretre szerelt pengés dróttal ellátott tehervagont, amivel helyére került a magyar-szerb zöldhatárt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, a Szeged-Szabadka vasútvonalon. Szerbia felől már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni szárazföldön.
    Máté Péter / Magyar Nemzet
  • 19:50
    A jelenlegi nagy európai bevándorlási hullámra „regionális, globális és átfogó" közegészségügyi választ kell adni – jelentette ki hétfőn Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának igazgatója a litván fővárosban.
    Az ENSZ szakosított szerve a dokumentumban ugyanakkor leszögezte:„rendkívül alacsony" annak kockázata, hogy a bevándorlók behozzák Európába az olyan ritka kórokozókat, mint amilyen az ebola-, a Marburg- és a Lassa-vírus vagy a MERS
  • 19:26
    Négy és fél órával az illegális bevándorlásról hozott törvény szigorításának életbe lépése előtt már betolták azt az acélkeretre szerelt pengés dróttal ellátott tehervagont, amely összekapcsolja a Röszkénél elkészült kerítést – jelentette az MNO helyszíni tudósítója.
  • 19:20
    Keleti pályaudvar: elfogytak a migránsok, akik menetrend szerinti járatokkal utaznak az osztrák határhoz. A rendőrök mindenkit továbbengednek, aki érvényes jeggyel rendelkezik – közölte a Hír TV helyszíni tudósítója.
  • 18:58
    Hamarosan megérkezik a vagon a röszkei kerítéshez, ugyanis a média képviselőit hátrébb terelték a sínekről – jelentette az MNO helyszíni tudósítója.
  • 18:51
    Percek kérdése, és kész a kerítés. Az, hogy a vagon mikor érkezik oda, azt egyelőre nem tudni – közölte az M1 helyszíni tudósítója. Az összes migránsnak elmondják, hogy itt már nem lehet átkelni. A tudósító közölte, hogy nem hivatalos információ szerint a szerb fél este hét órától lezárja a határátkelőt.
  • 18:39
    Húsz kilométeren torlódnak az autók az M15-ös autóúton Rajka felé – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya hétfő kora délután. (MTI)
  • 18:34
    Magyarországon nem jöhet létre menekülttábor – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában.

Nincsenek megjegyzések: