2014. szeptember 19., péntek

Erdő Péter: Nem maradhat szó nélkül, ami Irakban történik

Forrás: MR/180perc | 2014. 09. 19. 11:20:46




Százezrével űzték el, gyilkolták meg a keresztényeket kereszténységükért, a jogtalan, igazságtalan támadást pedig az arányosság mértékében jogos kivédeni, elhárítani. - hangoztatta a bíboros a 180 percben.


Szolidaritási akciót szervez a Katolikus Karitász az üldözött keresztényekért a budapesti Szent István-bazilikánál, a szervezet egy héten keresztül várja azokat, akik szeretnének gyertyát gyújtani és imádkozni a világban üldözött keresztényekért. Pénteken Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek gyújtja meg az első gyertyát, hogy emlékeztessen a mártírokra, akik életüket adták hitükért, valamint az üldözöttekre, akik mindenüket maguk mögött hagyták.

Olyan helyzet alakult ki Irakban, hogy százezrével űzték el, gyilkolták meg a keresztényeket kereszténységükért, amit nem hagyhatunk szó nélkül – hangoztatta Erdő Péter bíboros a 180 percben. Több tízezer keresztény bujkál ma a hegyekben, mások pedig menekülttáborokban élnek, ahol sátorra, ivóvízre, ennivalóra van szükségük, és, bár a nemzetközi karitász próbál segíteni, a legszörnyűbb harcok zónájába így is csak nagyon nehezen jut el a segítség - tette hozzá az esztergom-budapesti érsek. Ördögi köröket alkot az erőszak a társdalomban, és ezt fel kell törni valahogy, a szíveket fel kell készíteni a párbeszédre, hogy végre béke legyen - fejtette ki.
Erdő Péter a 180 percben

Arra a felvetésre, hogy a békét valószínűleg már csak a fegyverek hozhatják el, a vallási vezető úgy válaszolt: a kereszténység azt képviseli, hogy a jogtalan, igazságtalan támadást az arányosság mértékében jogos kivédeni, elhárítani. A gondot leginkább az okozza, hogy a gyors technikai fejlődéssel rengeteg olyan fegyver került az emberek kezébe, amelyek semmiféle mértéket nem ismernek, és egyszerűen fel sem merülhet az igazságosság, az arányos, jogos önvédelem lehetősége. Vannak azonban még olyan fegyverek, amelyek megvédhetik a társadalom igazságos rendjét – hangoztatta Erdő Péter.

Az emberiség menekül az intézményes formák elől

A bíboros a műsorban beszámolt arról is, hogy október elején Rómában a rendkívüli püspöki szinódusban a téma ez lesz: A család az evangélium hirdetésének összefüggésében. A bíboros szavai szerint "az egyetlen evangéliumból próbálunk tanulni a mai körülmények között". Magyarországon a felméréseik szerint a tartósan együtt élő pároknak több mint a fele nem házasságban él, és a fiatalok körében ez még gyakoribb - tette hozzá. Ebből következik, hogy az egyháznak át kell gondolnia, hogy mit jelent a család mint "mégiscsak látható és társadalmilag megjelenő közösség". Fel kell tenni a kérdést, hogyan lehet védeni és támogatni a családokat, miközben az emberek, "úgy tűnik, ösztönösen menekülnek a túlzott bürokrácia, a túlzott ellenőrzés, a túlzott intézményesítés elől" - tette hozzá a bíboros.

Gyújts egy gyertyát az üldözöttekért!


Erdő Péter kitért arra is, hogy a püspöki szinódus nem döntéshozatali szerv, "nem a katolikus egyház parlamentje", hanem egy tanácsadó szerv, amelyben a világegyház különböző részeiből érkező püspökök tanácsot adnak a pápának. Elmondta, hogy a szinódus után lehet, hogy lesz egy záró üzenet, egy záró okmány, de a munka teljes eredményét a pápának adják át, aki vagy szinódus utáni apostoli buzdítást tesz közzé, vagy a következő szinóduson fogja fölhasználni a dokumentumot. A bíboros kiemelte, hogy ez most egy rendkívüli szinódusi ülés, jövőre lesz egy rendes szinódusi ülés is "lényegében ugyanerről a témáról". Mint mondta, jövőre a hangsúly az antropológiai kérdéseken lesz, azt vizsgálják majd, hogy mik azok az alapvető emberi igények, szükségletek, amelyeket a házasság és a család kifejez vagy amelyeket ki kellene hogy fejezzen.

A Vatikánban október 5-19. között rendezik meg a rendkívüli püspöki szinódust. A találkozónak Ferenc pápa A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címet adta.

Nincsenek megjegyzések: