2012. november 7., szerda

Biztosított az intézmény átadás-átvétel forrása


A kormány biztosítja a köznevelési intézmények átadás-átvételének lebonyolításához szükséges forrásokat, tárgyi, személyi feltételeket - közölte az oktatási államtitkárság hétfőn az MTI-vel.

 
Az államtitkárság kiemelte: a köznevelési rendszer fenntartására és működtetésére szolgáló összeg a költségvetés különböző fejezeteiben 2013-ban is rendelkezésre áll majd. A változásokhoz a kezdeti időszakban többletforrásra van szükség, de az iskolarendszer fenntartása és működtetése az egységes szakmai irányításnak köszönhetően már egy-két éven belül átlátható, tervezhető és költséghatékonyabb lesz - mutattak rá.

Kitértek arra is, hogy a köznevelési rendszer átalakítása a tervezett ütemben halad. A 2013. január elsején esedékes fenntartói feladatok, - a 3000-nél kisebb lélekszámú településeken a működtetés - zökkenőmentes átvételének feltételei a megfelelő időben rendelkezésre állnak - rögzítették.

Mint írták: a feladatok megosztásának célja olyan "magas színvonalú, méltányos és igazságos iskolarendszer megteremtése, amely biztonságot nyújt a gyerekeknek, családoknak, pedagógusoknak". Kitértek arra is, hogy az Országgyűlés előtt lévő, a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba vételéről szóló törvénytervezet egyértelműen szabályozza az átadás-átvétel folyamatát.

A köznevelési intézmények átadás-átvételét szabályozó törvényjavaslatot hétfőn 16 kormánypárti igen, és 4 ellenzéki nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés oktatási bizottsága. A vitában kormánypárti és ellenzéki képviselők ugyanakkor egyaránt a végrehajtáshoz szükséges idő rövidségére hívták fel a figyelmet. A javaslatot szerdán kezdi tárgyalni a parlament.
(MTI - fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: