2014. október 18., szombat

Szijjártó: Egyértelmű, melyik szövetségi rendszerhez tartozunk

Forrás: MTI | 2014. 10. 18. 12:26:00

A külügyi és külgazdasági miniszter szerint egyértelmű, hogy Magyarország az unió és a NATO tagjaként melyik szövetségi rendszerhez tartozik, ezzel együtt érvényesítenie kell a nemzeti érdekeit is mindaddig, amíg az nem sérti az itt felvállalt értékeket.

Szijjártó Péter a szövetségesség elvéről a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt, amely a lap szombati számában olvasható.

A miniszter az Egyesült Államokat az egyik legfontosabb szövetségesünknek nevezte, amelynek hangjára érdemes odafigyelni. "Ám ha olyat hallunk tőle, ami sérti a magyar embereket, azt szóvá tesszük. Barátok közt ezt természetesnek tartom" - fogalmazta meg. Szerinte a magyar gazdaság azokon a területeken lehet sikeres, ahol magas a hozzáadott érték, ahol számít a szellemi teljesítmény.

A miniszter a diplomáciát nem célnak, hanem eszköznek tartja ahhoz, hogy külgazdasági területen eredményt lehessen elérni - nyilatkozta.

A keleti nyitás nem azt jelenti, hogy hátat fordítunk a Nyugatnak - folytatta, megjegyezte: nem vallana hosszú távú gondolkodásra elfordulni az exportpiacaink 80 százalékát adó Európai Uniótól. A miniszter közölte: nemcsak Magyarország, hanem egész Európa érdekeivel ellentétes folyamatok zajlanak, szerinte ugyanis, ha nem egyesítjük a nyersanyag- és természeti erőforrások terén Oroszországban meglévő potenciált az európai csúcstechnológiával, akkor versenyképességünk visszaszerzésének legfontosabb forrása vész el.

A külpolitika mozgásterét firtató kérdésre úgy felelt: nem szabad azt a ránk erőltetett nézetet elfogadni, hogy a mi szavunk nem számít. Közölte: a magyar gazdaság súlya az Európai Unióban folyamatosan növekszik, de politikai súlyunk is, hiszen össze tudunk fogni Közép-Európában, és Donald Tusknak az Európai Tanács elnökévé választásával a régió helyet kapott az unió megfelelő vezetésében.

A miniszter kijelentette: olyan keresztény európai ország vagyunk, amely egyre erősebb, s ennek megfelelő külpolitikát kell folytatnia.

A minisztériumában zajló folyamatokról azt mondta: "Mindenki előtt világos volt, hogy ha én leszek a külügyminiszter, akkor a minisztériumban óriási átalakulások lesznek." Szerinte a minisztérium előző struktúrája nem lett volna alkalmas arra, hogy a legjobb válaszokat adják a világból érkező kihívásokra. Hangsúlyozta: a struktúrát a hónap végéig véglegesíti.

Nincsenek megjegyzések: