2014. október 11., szombat

Orbán Brüsszelnek: ha nem jó Navracsics, küldök egy kurucot!

/ 2014.10.08., szerda 10:09 /

Orbán Brüsszelnek: ha nem jó Navracsics, küldök egy kurucot!

Bár hétfői szavazásán az Európai Parlament szakbizottsága nem támogatta Navracsics Tibor kinevezését, a magyar politikus valójában átment a tű fokán. Az európai biztosi tisztségre való alkalmasságát kimondták, sorsáról más „problémás” jelöltekkel együtt döntenek. Még az is lehet, hogy kisebb módosítással marad az eredeti felelősségi területénél. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Az Európai Parlament szakbizottsága hétfőn kétszer szavazott: az elsőben 15–10 arányban (két tartózkodással) arányban elismerte Navracsics Tibor alkalmasságát, majd 14–12 arányban (egy tartózkodással) úgy határozott, nem javasolja neki a szóban forgó portfóliót. A kettő közül az első volt a lényeges: a biztosi pozícióra való alkalmatlanság kimondásának elkerülésével immár biztosra vehető a bizottsági tagsága. Még az sem valószínű, hogy radikálisan új portfólióból kellene felkészülnie. Teljesen új terület ugyanis új meghallgatásokkal, vitákkal járna, s ezzel elhúzódna a bizottság felállása – márpedig ezt nemcsak Jean-Claude Juncker elnök, hanem a szocialisták és a Néppárt is el akarja kerülni. Nem opció az sem, hogy Navracsicsot lecserélje a kormány.
Úgy tudjuk, Orbán Viktor miniszterelnök informálisan jelezte Brüsszelnek: politikai ellenfelei nem járnának jól az „européer” Navracsics fejének megszerzésével. Ez esetben ugyanis a kormány jóval karcosabb embert küldene ki, s az egész meghallgatási procedúra újra kezdődne, miközben senkinek sem érdeke megtorpedózni a testület megalakulását.
A frakciók vezetői és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök ezért egy csomagban, immár a parlamenti talpasok érzelmi kilengései nélkül tárgyalhatják meg a jelöltekkel – köztük a cseh, a brit, a spanyol, a szlovén, a francia és a magyar politikussal – kapcsolatos kifogásokat. A felelősségi területek módosításával a parlamenti önérzet káposztája is megmaradna és a nagypolitika – a bizottság mielőbbi megalakulásban érdekelt – kecskéje is jóllakhatna.


S hogy kik és hogyan akarták megbuktatni Navracsicsot? Részletes háttér az október 9-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Nincsenek megjegyzések: