2014. január 21., kedd

Paksi erőmű - NFM: a nyilvános vita fóruma az Országgyűlés

Budapest, 2014. január 21., kedd (MTI) - A közügyek nyilvános megvitatásának elsődleges fóruma az Országgyűlés, a képviselőknek a tavaszi ülésszakon lehetőségük lesz a házszabály adta keretek között a kérdéseiket feltenni - reagált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden arra, hogy Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő nyilvános vitára hívta Németh Lászlóné szakminisztert a paksi erőmű bővítésével kapcsolatban.

    Szél Bernadett még múlt héten pénteken hívta nyilvános vitára a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy - mint közleményében az LMP társelnöke írta - a közvélemény is eldönthesse, valóban jó üzletet kötött-e a kormány az oroszokkal az erőmű bővítéséről.
    Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s alelnöke azzal indokolta kezdeményezését, hogy a Roszatom vezetőjével szerződést aláíró miniszter már rendelkezik a Magyarország következő száz évéről szóló információkkal, itt az ideje, hogy a magyar emberek is megtudják, valóban jó üzlet köttetett-e. Az ellenzéki politikus szerint amennyiben a kormányzatnak nincs titkolni- és szégyellnivalója a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött alkuval kapcsolatban, akkor a kihívás elfogadásának aligha lesz akadálya.
    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden reagált az ellenzéki képviselő felhívására, az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a közügyek nyilvános megvitatásának elsődleges és minden szempontból megfelelő fóruma az Országgyűlés.
    "A parlamenti képviselőknek a hamarosan kezdődő tavaszi ülésszakon nyílik lehetőségük arra, hogy a Házszabály szabta keretek közt álláspontjukat bemutassák, kérdéseiket feltegyék" - tették hozzá.
    Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Nincsenek megjegyzések: