2014. január 20., hétfő

Áder: Magyarország büszke lehet arra, hogy ilyen barátai vannak

Forrás: MTI | 2014. 01. 20. 11:10:32

Az ország szeretete, egy kis nép megbecsülése, a magyarság tisztelete fűzi össze azokat, akik a Magyarország Barátai Alapítvány tagjaiként tenni kívánnak az országért - mondta Áder János köztársasági elnök az alapítvány konferenciájának köszöntőjében.

"Magyarország büszke lehet arra, hogy ilyen barátai vannak" - hangsúlyozta az államfő, aki hétfőn a Sándor-palotában üdvözölte mindazokat az orvosokat, mérnököket, kutatókat, művészeket, professzorokat, menedzsereket, üzletembereket, diplomatákat, akik, mint mondta, azért érkeztek a rendezvényre a világ négy tájáról, hogy hitet tegyenek Magyarország mellett.

A köztársasági elnök tiszteletet parancsolónak ítélte, hogy a résztvevők Magyarország barátaiként határozták meg magukat, és szólt arról is, hogy a barátság egyaránt jelent hűséget, önzetlenséget, együvé tartozást, közös célok és értékek követését, "de azt is, hogy van kire számítani a bajban" mondta.  Az államfő köszöntötte azokat is, akik bár nem rendelkeznek magyar felmenőkkel, "de akikre mi, tiszteletre méltó, tiszteletbeli magyarokként tekintünk".

Magyarország barátai konferencia Budapesten
Vizi E. Szilveszter akadémikus, az alapítvány kuratóriumának elnöke a hazához való viszonyról szólva azt mondta: bárhová vitte is a sors a konferencia résztvevőit, ők megmaradtak magyarnak, ez az érzés pedig "energiát ad ahhoz, hogy tegyünk az országért, ezért a népért, a magyarságért az egész világon".  Mint mondta, a jelen lévő sikeres emberek közös célja, hogy tehessenek valamit Magyarországért. Tevékenységük mentes a politikától fűzte hozzá -, majd ismertette: alapítóik között van Oláh György Nobel-díjas vegyész, Lámfalussy Sándor közgazdász, de - mint mondta -, Marton Éva operaénekes is büszkén képviselte Magyarországot a világban.

Nincsenek megjegyzések: