2013. augusztus 31., szombat

Baleset az M5-ön: a kormány minden segítséget megad

A magyar kormány és az illetékes hatóságok minden segítséget megadnak a pénteki balesettel kapcsolatos ügyek mielőbbi rendezése érdekében - jelezte Martonyi János román partnerének a külügyi tárca tájékoztatása szerint. Megfelelő ellátást kapnak a péntek hajnali tömegbaleset sérültjei - közölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Martonyi János külügyminiszter román partnerének, Titus Corlateannak küldött levelében őszinte együttérzéséről biztosította az M5-ös autópályán pénteken történt baleset áldozatainak hozzátartozóit és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél. A balesetben három román állampolgár meghalt és több mint 30-an megsérültek. Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette: egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgép indul orvoscsoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat. A repülőgép délután landolt a magyar fővárosban.
Megfelelő ellátást kapnak a sérültek

Megfelelő ellátást kapnak a péntek hajnali tömegbaleset sérültjei - közölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken az MTI-vel. Az államtitkár részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt három román állampolgár hozzátartozóinak.  Szócska Miklós elmondta, zavartalan, korrekt ellátás zajlik a magyar egészségügyi intézményekben. Hozzátette: 33 sérült ellátásáról kellett, illetve kell gondoskodni, a kórházakban lévő betegek állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) pedig folyamatosan ellenőrzi, hogy megfelelő ellátásban részesüljenek a sérültek.
 
Az államtitkár kiemelte: van olyan beteg, akinek az életéért jelenleg is küzdenek, és a sebesültek ellátása folyamatos munka lesz a következő órákban, napokban, a súlyos sérültek ápolása pedig heteket vehet igénybe. Megjegyezte, az Országos Mentőszolgálat kitűnő munkát végzett, jól vizsgázott, mind a betegek osztályozását, mind kórházba juttatásukat illetően. Szócska Miklós megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját. Elmondta azt is, hogy a román egészségügyi államtitkár pénteken repülőgéppel Magyarországra érkezett egy stábbal, hogy mielőbb hazaszállíthassák a halottakat és a sérülteket, ezenkívül a pszichés segítségnyújtást is ők végzik.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: