2016. január 3., vasárnap

Londoni elemzők szerint decemberben már 1 százalék közelében lehetett az éves magyar infláció

Londoni pénzügyi elemzők szerint decemberben már megközelíthette az 1 százalékot az éves összevetésű infláció Magyarországon, és az erőteljes bázishatásoktól hajtva januárban várhatóan jóval 1 százalék fölé emelkedik.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői idei első előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a fogyasztói árindex decemberben 0,9 százalékkal haladhatta meg az egy évvel korábbit.

Novemberben 0,5 százalékos, októberben 0,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon, szeptemberben pedig még negatív volt az éves inflációs ráta: akkor 0,4 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztói árindex, mint 2014 szeptemberében.

A JP Morgan londoni elemzői szerint az általuk várt decemberi megugrást is már a jelentős bázishatások okozták, amelyek ezúttal a teljes kosáron belül elsősorban az élelmiszer- és az üzemanyag-komponensben érvényesülhettek.

A ház januárra 1,4 százalékra gyorsuló éves inflációt jósol, mindenekelőtt az üzemanyagárakban várt jelentős éves bázishatások belépése miatt.

A JP Morgan azonban az általa korábban valószínűsítettnél így is alacsonyabb inflációt vár az idén. A cég elemzői jelenleg 2016 végére 2,1 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációval számolnak a korábbi prognózisaikban szereplő 2,3 százalék helyett.
Az idei inflációs előrejelzés felülvizsgálatát a JP Morgan elemzői egyebek mellett a várakozásuktól valamelyest elmaradó októberi és novemberi inflációval indokolták. Hangsúlyozták, hogy ha az olajárak a jelenlegi szinten megrekednek, vagy még lejjebb mennek, akkor a cég felülvizsgált előrejelzésében foglaltnál is alacsonyabb lesz az idén a magyarországi infláció.

Valószínűleg csökken az alapkamat

A ház szerint ebben az előrejelzési környezetben, és figyelembe véve az euróövezeti jegybank (EKB) kiterjesztett mennyiségi enyhítési ciklusát is, valószínűbb, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén csökkenti alapkamatát, mint az, hogy emeli.

A JP Morgan londoni elemzői abban az esetben várnak MNB-kamatcsökkentéseket, ha az infláció további negatív meglepetéseket okoz a jegybanknak, és ha a magyar gazdaság növekedési üteme is elmarad a várakozástól, vagy ha a forint erősödésének indulna.

Ilyen körülmények közepette a JP Morgan 1,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot sem tart lehetetlennek az idei évre.
Az újabb MNB-kamatcsökkentést más nagy londoni házak sem zárják ki.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai feltörekvő térségről összeállított, 2016-ra szóló előrejelzésükben közölték: "egyértelmű lehetőségként" számolnak azzal, hogy az MNB 2016 második negyedétől újabb kamatcsökkentésekbe kezd, annak ellenére is, hogy a legutóbbi jegybanki nyilatkozatok a jelenlegi 1,35 százalékos alapkamat fenntartására utaltak az előrejelzési távlat végéig.

Lefelé módosultak az előrejelzések

A Morgan Stanley londoni elemzői - elsősorban az alacsony olajárak és a vártnál gyengébb jelenlegi magyarországi inflációs dinamika miatt - szintén lefelé módosították inflációs előrejelzéseiket: a cég 2016-ra 1,7, 2017-re 2,6 százalékos átlagos magyar inflációt vár a korábbi becsléseiben szereplő 2,3, illetve 2,7 százalék helyett.

A Morgan Stanley londoni elemzői a következő hónapokban az éves összevetésű magyar inflációs ütemek meredek gyorsulásával számolnak ugyan, de várakozásuk szerint 2016 második negyedében az infláció ismét lassulni kezd. A ház szerint az MNB ebben az esetben könnyedén átválthat enyhítési alapállásra, és az idén 1,00 százalék környékére csökkentheti alapkamatát. Ennek esélyét a cég szerint növelné, ha a piac "megemészti" az addigra negatívvá váló jegybanki reálkamatot, és ha az amerikai jegybanki feladatokat ellátó Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusa csak korlátozott hatást gyakorol a magyar befektetési eszközökre.

Nincsenek megjegyzések: