2015. június 21., vasárnap

Dél-kelet Európa a drogkereskedelemi és az illegális migrációs útvonalak kereszteződésében

Bevándorlás kapcsán szeretném felhívni a figyelmet a  lentebb látható előadásra, amelyben az előadó nagyon látványosan kifejti, hogy milyen hatástalan eszköz a befogadás a menekültkérdés vagy a gazdasági bevándorlás megoldására. Sokkal drágább és kevésbé hatékony megoldás, mintha helyben próbálna a világ segíteni a válsággócokban. Mielőtt valaki a befogadás kritikátlan híveként lépne fel, nézze meg az előadást, vagy gondolja végig az előadásból kivágott mellékelt képet. A képen 3000 db golyó látható, ami azt a 3 milliárd embert jelképezi, aki a Világbank szerint napi 2! dollárnál kevesebb pénzből él. Tehát 1 golyó 1 millió ember. A kép bal sarkában a pohár jelképezi a befogadó országokat. Ha beleteszel 5 golyót, az 5 millió ember befogadását jelenti. Nézd meg mennyit ér a teljes problémához képest... És vedd figyelembe, hogy a helyben történő megsegítés (ellátás, szállás, stb.) töredékébe kerül annak, mint ugyanez pl. Európáb an. Vagyis a befogadás - a közvetlen üldöztetés esetétől eltekintve-pótcselekvés és pazarlás. 




HOSSZÚ DE HASZNOS: Az előző poszthoz adalék, ami segíthet megérteni, hogy mi is történik tőlünk keletre. Nem magamtól vagyok ilyen okos, egy tanulmányt próbáltam magyarosítani.

DÉL-KELET EURÓPA A DROGKERESKEDELEMI ÉS AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓS ÚTVONALAK KERESZTEZŐDÉSÉBEN

Az Interpol meglehetősen sajátosan azonosította Délkelet-Európa valódi jelentőségét a mai európai kábítószer piacon. Az INTERPOL tanulmány szerint két fő útvonalat használnak kábítószercsempészésre: a balkáni útvonalat, amely végigfut Dél-Kelet-Európán, valamint a hajdani Selyemutat, mely végigfut Közép-Ázsián.



Balkáni útvonalnak 3 al-útvonala van: a déli útvonal Törökországon, Görögországon, Albánián és Olaszországon át halad. Továbbá ott van a központi útvonal, amely végigfut Törökországon, Bulgárián, Macedónián, Szerbián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, majd Horvátországon, Szlovénián keresztül vezet Európába. Végül létezik az északi útvonal: Törökországon, Bulgárián és Románián keresztül Magyarországra, Ausztriába, a Cseh Köztársaságba, Lengyelországba és Németországba vezet. Nagy mennyiségű heroin Hollandiába vagy az Egyesült Királyságba kerül és onnan terjesztik a szomszédos piacokon, mint például Írország vagy a skandináv országok. A kulcspont a balkáni útvonalon Törökország, amely elsősorban a földrajzi okok miatt jelentős központi terület és szállítási útvonal az európai piacokra szánt heroinnak Európa és Ázsia között.

Az emberkereskedelem (és ezzel az illegális migráció) a szervezett bűnözés része. A fentebb leírt közlekedési folyosón történik az embercsempészet,a fegyvercsempészet és az illegális prostitúció is. Az egész úgy működik, mint a gyári szállítószalagok: kis csoportokban együttműködő embercsempészek biztosítják az utat egyik határtól a másikig, várostól városig. A görög rendőrség elemzése alapján ezek a kiscsoport információ-elosztó és továbbító csomópontonként működnek, sokszor kapcsolódva politikai, gazdasági prominensekhez, így biztosítva, hogy a törvények ne vonatkozzanak rájuk.

Egy 2011-ben kiszivárgott titkos jelentés szerint olyan csoportokat is feltártak Görögországban, akik erősen bevándorlás-párti civil szervezeteket is finanszíroztak, hogy azok az illegális migráció társadalmi elfogadása érdekében manipulálják a közvéleményt. Olyan illegális pénzügyi tranzakcióknak is nyomára bukkantak, amelyek a helyi gazdaságba és politikába való beépülést finanszírozták, így szerezve politikai befolyást.

Egyszóval a délkelet-európai illegális migrációs ipar széleskörű személyes és gazdasági kapcsolatokon alapul, ahol sok üzletág megtalálja a számítását (szállítás, zsebtolvajok, dokumentumhamisítók, ingatlanosok, stb.)

Az utóbbi években Görögország vált az illegális migránsok délkelet-európai elosztó-központjává: több százezer migráns várakozik Görögországban, hogy továbbjusson Európába. Ez nekünk azért is fontos, mert amint Románia és Bulgária a schengeni övezet része lesz, ez a tömeg a korábbi déli és középső útvonalról a rajtunk átvezető északi útvonalra fog áramlani. Ami minket érintő szintén napi probléma, hogy Szerbiában több tízezren vannak, akik szeretnének továbbmenni, a szerbek viszont nem tudják visszaküldeni őket. Így aztán a szerb hatóságokat becsukják a szemüket, és hagyják a nem őrzött zöldhatáron Magyarországra szökni őket. Persze a mostani helyzetben, amikor a magyar állam a délkeleti határ lezárásán polemizál, a szerbek nagy bajban vannak, mert az eddigi átszökők a nyakukon fognak maradni. Nem véletlen hakniznak manapság az EU-ban a humanitárius katasztrófa rémével.

Egy valami biztos: minden illegális tevékenység olyan utat/eszközt/módszert választ, amellyel a minimumra csökkentheti a lebukás kockázatát, így a veszteséget. Ezért minden olyan szigorítás, ami növeli a lebukás kockázatát (határzár, törvényi szigorítás, stb), csökkentheti a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást. Jelenleg ugyan nagy a nyomás minden irányból (EU, civilszervezetek, hazai baloldali és liberális pártok), hogy mindenkit befogadni, sőt EU-ból visszafogadni. De akkor is meg kell lépni a szigorítást, addig amíg a helyzet kezelhető.

Ne csináljunk úgy, mintha a jelenlegi migrációs helyzet, és a várható migrációs katasztrófa csak a befogadással megoldható lenne. Aki csak annyit tud hozzátenni, hogy mindenkit be kell fogadni, az pont a probléma lényegét próbálja jó mélyre elásni magában.


Nincsenek megjegyzések: