2014. november 2., vasárnap

Megpróbálják leszedni Orbánt – Brüsszel is nekimegy a kormánynak

Megpróbálják leszedni Orbánt – Brüsszel is nekimegy a kormánynak



Pályája legnehezebb helyzetét kell megoldania Orbán Viktor miniszterelnöknek, ha Amerika után a felálló Európai Bizottság is „ráfordul” kormányára. Márpedig erre több jel mutat, miközben az Európai Néppárt eddigi támogatása is elpárologni látszik. A tét nem kisebb, mint a magyar gazdaság fejlődését biztosító források jövője. Összeállításunk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bár Washington villámokat szór, Brüsszel legalább csendes – nyugtatgathatták magukat azok, akiket elbizonytalanított az amerikai beutazási tilalommal kirobbant botrány. Ez azonban csak a látszat: a Heti Válasz több forrásból úgy értesült, hogy az Európai Bizottság november 1-jei hivatalba lépése után „ráfordul” a magyar kormányra, és politikai döntés is megszületett a lehető legerőteljesebb eljárásokról.
S hogy miért? Az elmúlt évek sokszor bírált, ám az Európai Bizottsággal mindig megállapodásokkal lezárt „demokráciavitáit” felerősítette, s Magyarország nyugati elkötelezettségét alapjaiban kérdőjelezte meg a putyini Oroszországgal folytatott násztánc. A paksi bővítés, az orosz gázt szállító Déli Áramlat vezetékrendszer megépítésének támogatása, Alekszej Miller Gazprom-elnök budapesti látogatása után az Ukrajnába irányuló gázszállítás elzárása, az orosz kereskedelmi kapcsolatok hangsúlyozása egy éve még nem feltétlenül okozott volna gondot. Csakhogy azóta a Krím annektálásával, Kelet-Ukrajna egy részének de facto elszakításával új, a hidegháború vége óta nem tapasztalt helyzet alakult ki Európa keleti határvidékén. A zimankósra fordult geopolitikai környezetben robbant Orbán Viktor miniszterelnök júliusi tusnádfürdői beszéde. Ez sokak számára visszamenőleg igazolta az Európai Parlament és az Európai Bizottság magyar jogállamisággal kapcsolatos kritikáit. Mégpedig a magyarul addig ismeretlen, ám nyugati nyelvekben a diktatúra szoftabb formáját jelentő „illiberális” önmeghatározással.
Ebben a kontextusban már nem az a hír, ha az internetadó elleni demonstrációt biztosító rendőrség 2006-tal szemben – a lassan tiszteletbeli tüntetővé váló André Goodfriend amerikai ügyvivő által is elismerten – profi módon jár el. Olyan hangulat alakult ki Magyarország körül, hogy a magyarázatoknak minimális a hatásuk, hazánkat általában tartják problémás országnak.
Hogy ki fogja vezényelni a Bizottság részéről a vizsgálatokat, mely területen várhatók szankciók és miért fogyott el az Európai Néppárt türelme, kiderül a Heti Válasz október 30-i számából. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Nincsenek megjegyzések: