2014. november 17., hétfő

Boros: "Szabad elvonulást" az adósoknak


Forrás: M1/Ma Reggel | 2014. 11. 17. 13:30:00

A közgazdász bízik benne, a fair bankokról szóló törvény megszünteti a gyakorlatot, hogy valaki még akkor is tartozik, ha már elvették tőle a hitelfedezetet (lakást), és megoldást vár a fizetési késedelemben, 90 napon túli tartozásban lévők helyzetére.
A forintosítás rossz elnevezés, nincs ugyanis mit forintosítani, hiszen az emberek forintot vettek fel, forintban fizették a kamatokat, csak az elszámolás történt úgy, mintha deviza lenne – jelentette ki Boros Imre a Ma reggelben. A hitelező annak idején kikötött egy devizaárfolyam-biztosítékot a kihelyezett hitele biztosítékaként, ez a „kommunikációs trükk” tűnik most el a forintosítással – magyarázta a közgazdász.

Mindeközben a hitelesek 30-35 százaléka van fizetési késedelemben, esetleg 90 napon túli tartozásban, az ő sorsukat is rendezni kell valamilyen módon, a végrehajtás ugyanis senkinek nem jó – mondta a szakember. A kormány oldaláról rengeteg társadalmi feszültséget rejt, és a bankoknak sem jó, ha nagy tömegben kerülnek a piacra végrehajtott lakások, mert az áruk zuhanni fog, a megtérülés így még gyatrább lehet.
 

A közgazdász az M1 reggeli műsorában azt mondta, mindenképp érdemes kivárni, mi is lesz a fair bankokról szóló törvényben, reméli például, nem marad a jogszabályban egy olyan lyuk, amely szerint valaki akkor is tartozik, ha már elvették tőle a hitelfedezetet (lakást). A „szabad elvonulás” lehetősége egyébként az Egyesült Államokban is adott: ha a bank már elvette a lakást, és az nem fedezte a hitelt, „megtörli az orrát”, vesztett rajta, és kész – tette hozzá Boros.

A devizaadósok most egyébként két fronton is előnyt szereztek, hiszen a Kúria nekik adott igazat az árfolyam-különbözetek és az egyoldalú feltétel-módosítások ügyében is, így 25-30 százalék körüli törlesztőrészlet-csökkenésre számíthatnak, de az is tény, hogy a forintosítástól sokan sokkal többet vártak, egy ilyen elrontott, társadalomellenes konstrukcióból kilábalni azonban nem egyszerű - értékelte a helyzetet Boros Imre a Ma reggelben.

Nincsenek megjegyzések: