2014. augusztus 23., szombat

Bűnügy vagy faji kérdés? Zavargások Fergusonban

A mindössze 21 ezer lakosú Missouri állambeli kisváros, Ferguson múlt hét óta nemcsak az amerikai hírek, hanem a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába is került.

Bűnügy vagy faji kérdés? Zavargások Fergusonban



A 18 éves színes bőrű fiatalember, Michael Brown halála ugyanis olyan fontos társadalmi problémákra irányítja a figyelmet, mint a faji feszültség és annak szitása, a rendőri túlkapások, a rendfenntartó erők démonizálása, a jogvédők és a rendpártiak összecsapása, a média felelőssége.
Augusztus 9-én egy helyi rendőr az autópályán hat lövéssel megölte a 18 éves Michael Brownt. A rendőrség és a tanúk teljesen ellentétes történetet vázoltak fel. A rendőr állítólagos vallomása szerint két fiatalember a figyelmeztetés ellenére is az autópálya közepén gyalogolt, és felszólításra sem távoztak. A tagbaszakadt Brown ezután ütött, és el akarta venni a hatósági személy fegyverét, mire az lőtt. A hivatalos verziót a vizsgálat ideje alatt nem hozzák nyilvánosságra. A rendőrség viszont közzétette a tragédia előtt rögzített videót, amely szerint Michael Brown egy dohányboltban cigarettát lopott, és erőszakkal tolta félre a tulajdonost.
A tanúk szerint viszont a fegyvertelen Michael Brown nem támadt a rendőrre, sőt a helyszínt megadással, felemelt kézzel akarta elhagyni, amikor a halálos lövések érték.
Abban a kisvárosban, ahol a faji feszültségek máig tapinthatóak, szenvedélyes indulatokat váltott ki a tragédia. Az ügyet a kezdetektől fogva nem bűnesetként, hanem emberjogi kérdésként kezelték. A rendőrség elfogultsága, a színesbőrűek elleni brutalitása, a fajgyűlölet ellen kezdtek el tüntetni, lincshangulat alakult ki, a rendőrtiszt azonnali kiadatását követelték. (A 28 éves rendőr, Darren Wilson neve csak később került nyilvánosságra.)
Fotók: AFP
A helyiek felháborodásához erőszakos csoportok csatlakoztak, akiknek semmi közük sem volt a kisvároshoz, de még Missouri államhoz sem. A közel kétszáz fős csoportosulás gyújtogatott, fosztogatott, lövöldözött, a rendőrségre Molotov-koktélt dobott. A rendőrség keményen bánik a tüntetőkkel, sőt, a kormányzó a Nemzeti Gárdát is kivezényelte. A kijárási tilalom ellenére hadiállapot uralkodik a kisvárosban. Az ügy már a Fehér Házig ért, az elnök megszakította éves szabadságát, és sajtótájékoztatóján az esemény széles körű kivizsgálását ígérte. Barack Obama beszédében egyszerre hangoztatta a faji kérdés megoldásának fontosságát és a rend fenntartásának szükségességét. Az elnök az igazságügyi minisztert küldi a térségbe, és független nyomozást ígér az ügyben.
A Michael Brown-gyilkosságot felkarolták a jogvédők is, akik a rendőri brutalitás és militarizálódás ellen tiltakoznak, bár konkrét példákat nem hoznak fel. Amerikában a rendőrök valóban könnyebben nyúlnak fegyverhez, mint másutt. Persze abban az országban, ahol alkotmány biztosítja a fegyvertartás jogát, a rendőr minden kétes mozdulattól fél. A hatósági fegyverhasználatot egyébként szigorú előírások szabályozzák; szeptember 11-e után a rendőrséget a korábbinál több katonai eszközzel látták el, de visszaélésről ritkán kaptunk hírt.
A rendőrök megítélése vegyes: míg a jogvédők körében démonizálják, a rendpártiak védik őket.
Az országos média levonult Fergusonba. Kit érdekel már Ukrajna, az iraki bombázás, Gáza?
Tüntetők, ügyvédek, jogvédők, lelkészek nyilatkoznak Fergusonból. Michael Brown gyászoló, egyszerű szüleit is celebként kezelik.
Az igazi tragédia azonban az, hogy egy idő után lecseng a Michael Brown-gyilkosság, a felhevült kisvárost otthagyják a jogvédők és a tévécsatornák. Semmi sem oldódik meg: a színes bőrűek tovább küszködnek, a bűnügyi ráta továbbra is magas lesz, a rendőrség tekintélyét aláásták, a biztonság helyett a félelem növekszik. A rendőrség és a lakosság közti bizalmatlanság pedig újabb feszültségek forrása lehet.

Nincsenek megjegyzések: