2011. február 10., csütörtök

Torz értékrendű médiahatások !

Kedves Olvasóink!

Szeretettel és Tisztelettel köszöntöm Önöket!

Ma ,a szakmához szólok!

Nagyon nehéz olvasni azokat az írásokat, amelyek mindig az egymás elleni harcról, örökösen a cigányokról ,a politikusok egymást mocskolásáról szólnak.

Kit érdekel?
Pozíciókon osztozkodnak, ahelyett, hogy a pártok mindegyike megtalálná a maga külön feladatát, mint egy munkaközösségben.
Az újságírás, belátható időn beleül is a valódi értékek világába tartozott.Történelmi szolgálat a legnehezebb körülmények között.
Abban az időben is voltak, akik próbálták megőrizni a leírt és kimondott szavak méltóságát.
Nem napi politikai érdekek harsogása,hanem elmélyülés,a kisebb nagyobb közösségek, olykor a nemzet érdekeinek érvényesüléséért való protestálás.
Személyes kiállás, személyes vélemény.De nem mindegy, hogy milyen színvonalú.
A személyes vélemény a legjobbak esetében sem téveszthető össze a magánvéleménnyel. Magánvéleménye mindenkinek van és lehet.Úgyszólván mindenről.Felelősség nélkül.
A publicista véleményét többek között az különbözteti meg mások avatatlan véleményétől,hogy akár tudományos értelemben is vállalható ami benne van, s a vélemény megfogalmazója átérzi annak súlyát, hogy a nyilvánosság előtt megnyilatkozhatott.
Az újságírást vissza kell emelni az értelmiségi hivatások közé!Nem lehet tovább tűrni,hogy némelyek a múlt züllöttségének fedezékében-kereskedelmi szokásokra hivatkozhassanak a mai silányság magyarázata képpen.
Az újságírás, ha nem is művészet,mindenképpen a nemzeti gondolkodás része.
Ha nem így van, ha az újságírók döntő többsége nincs tudatában annak,hogy tudásban, erkölcsben hol van a mérték, akkor csak hitványság van és szolgalelkűség.
Kivész a szolgálat szelleme és a történelmi igény.
Mi is a tartalom?Ugyanaz, mint más pályán:az erkölcsből és műveltségből összeadódó emberi minőség, a szakmai tudás, a világgal való azonosulás képessége.No, meg a szeretet, amellyel éppúgy meg lehet közelíteni emberi sorsokat, mint társadalmi eseményeket.A társadalomnak a nemzetről komolyan gondolkodó része, magyarságában érezheti meggyalázva magát a torz értékrendű médiahatások által.
Mivel a publicisztikák többsége a politikával összefüggő kérdéseket taglal, az irányzatosság érzékenyen érintheti a másképpen gondolkodókat.Így, tehát az irányzék sohasem lehet erősebb az arányérzéknél, az igazság és a valóság logikájánál.
A publicisztika a magyarság öntudatának megteremtésében és megtartásában ,nem pedig annak sárbatiprásában kell, hogy szerepet játsszon.

2009. szeptember 12 Szabó Piroska

Nincsenek megjegyzések: