2015. december 8., kedd

Iszlamista cukrosbácsi: nagyvadat kapcsoltak le a magyar rendőrök!

Iszlamista cukrosbácsi: nagyvadat kapcsoltak le a magyar rendőrök!

A rendőrség tegnapi közleménye szerint a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonatról a lőkösházai határátkelőnél a magyar rendőrök leszedtek két férfit, akik jogszerűtlenül lépték volna át a határt. Az egyik egy angol jogsit mutatott fel, a másik csak egy Koránt. És úgy fest, hogy az utóbbi, egy bizonyos B. Trevor elég nagy fogás.
Trevor Brooks, ismertebb nevén Abu Izzadeen ugyanis az egyik leghírhedtebb iszlamista gyűlöletprédikátor Nagy-Britanniában. Ha valóban őt kapták el a román határon, akkor ez Magyarország eddigi legjelentősebb hozzájárulása a terror elleni küzdelemhez.
A rendőrség szerint november 17-én a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkét elkapott férfi európai elfogatóparancsa, mert bírósági ítélet tiltotta, hogy elhagyják Nagy-Britanniát: „terrorcselekmény-finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltöttek börtönben, 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évig csak az angol hatóságok engedélyével hagyhatták volna el Angliát.”
A 40 éves Abu Izzadeen szoros kapcsolatban áll a radikális iszlamizmus két nagy-britanniai vezéralakjával, Abu Hamzával és Anjem Choudary-val. Az előbbi horrorfilmbe illő figura, a keze helyén két kampó van (az afganisztáni háborúban sérült meg), és hosszú ideig ő vezette a hírhedt Finsbury Park-i mecsetet, a radikális iszlám londoni gócpontját. Az egyébként jamaicai származású, születésére nézve keresztény Trevor Brooks is a Finsbury Parkban tért iszlám hitre 18 éves korában. Brooks immár Abu Izzadeen néven később Anjem Choudary, az Al-Muhajiroun nevű betiltott terrorszervezet alapítójának jobbkeze és bizalmasa lett.
A szervezet deklarált célja a sária bevezetése Nagy-Britanniában, nyíltan helyeselték az elmúlt évtizedekben elkövetett összes terrorista merényletet, és ők adtak szellemi iránymutatást Lee Rigby gyilkosainak. (Emlékezetes módon az angol kiskatonát Londonban nyílt utcán, a járókelők szeme láttára darabolta fel két afrikai származású iszlamista 2013. május 22-én.)
Abu Izzadeen akció közben
Abu Izzadeen akció közben
Abu Izzadeent Nagy-Britanniában többször is letartóztatták, 2008 áprilisában négy és fél év börtönbüntetésre ítélték a terrorizmus támogatása és gyűlöletkeltés miatt. Egyik prédikációjában azt tanácsolta a hívőknek:
„Kérjétek Istent, adjon nektek lehetőséget a hitetlenek vérének kiontására. […] Kedves muszlim testvéreim, megölni egy hitetlent Isten kedvéért a dzsihádban egyenesen a mennyországba vezető út.”
Máskor a World Trade Center-merénylet áldozatainak halálán viccelődött, és helyeselte a londoni metróban elkövetett robbantásos merényletet, amely 52 ember életét követelte.
Abu Izzadeent már 2009 májusában, alig egy év múlva kiengedték a börtönből, szigorú feltételek mellett, ami természetesen nem akadályozta az iszlamista eszmék további terjesztésében. 2014-ben újra letartóztatták e feltételek megsértése miatt. Tizenegy hónapot kapott, de idén tavasszal újra kiengedték, viszont az útlevélkérelmét elutasították, mivel feltételezték, hogy az Iszlám Államhoz szeretne csatlakozni.
Az elmúlt években a hírek szerint egy édességboltban árult halal finomságokat. A Yummy, Yummy boltlánc Choudary jómódú testvéréé, és nassok mellett iszlamista brosúrákat is osztogattak a kelet-londoni vásárlóknak. Elég praktikus árukapcsolás, hiszen a fiatalok a legbefolyásolhatóbbak.
A prédikátort most az utazási tilalom megsértése miatt vették őrizetbe. Társa a lőkösházi vonaton, Simon Keeler (egyébként született angol, aki áttért) tavaly Doverben egy teherautó rakteréből került elő. Bizonyára Szíriába tartott, de ezt akkor nem tudták rábizonyítani.
Nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy kitaláljuk, mit keresett Abu Izzadeen és Keeler a Románia felé tartó vonaton: egy nagyobb – biztonságosnak hitt – balkáni kerülővel nyilván épp az Iszlám Állam felé tartottak. Letartóztatásuk óta egy magyar fogdában őrzik őket, de bizonyára visszaadják őket a brit hatóságoknak.

Nincsenek megjegyzések: