2011. október 23., vasárnap

"Minden szabadságszerető nép példájává váltunk" + képek

Sokkal tartozunk 1956 hőseinek, nem pusztán azzal, hogy fejet hajtunk előttük - jelentette ki Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere Budapest I. és II. kerületének az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából közösen rendezett megemlékezésén. L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke ugyanitt elmondta: az 56-os hősök olyan harcot vívtak, amelyre az egész világ felfigyelt. Tekintse meg az eseményen készült képeket!
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=173997

A tér, ahol most állunk, 1956 őszén történelmi tettek színhelye volt - mondta ünnepi beszédében Láng Zsolt. Úgy folytatta, 56-ban egyszerű emberek fogtak fegyvert, hoztak áldozatot azért, hogy megtisztítsák nemzetünket a kisiklott nagypolitika bűneitől, hogy egy megosztott világban a szabad és demokratikus országok oldalán vívjuk ki a helyünket. A diktatúra, amelyet szovjet fegyverek hazánkra kényszerítettek, megtörte azt az eszmei folytonosságot, amelyet államalapítónktól 1848-49 szellemiségén át mindmáig a nemzet legmagasztosabb ügyének tartottak legjobbjaink; ez mozgósított az ellenállásra, ez érlelte meg 1956 októberében azokat a napokat, amelyek nagy visszhangot váltottak ki szerte a világban – mutatott rá a második kerület polgármestere.


Minden szabadságszerető nép példájává váltunk akkor mi, magyarok, mindössze maroknyian itt, Európa közepén – folytatta Láng Zsolt. Kiemelte, lokálpatriótaként büszkén áll azon a földön, ahol - a legendás Corvin köziek után - a forradalom második legnagyobb fegyveres ellenállócsoportja vívta harcát.

Ma már csak kevesen vannak közöttünk 56-osok – folytatta a második kerület vezetője. Sokak, akik megbélyegzetten élték le életüket, nem élhették meg a fordulatot, amikor a bélyeg végre lekerülhetett róluk. Sokkal tartozunk nekik kerékbetört, megroppantott életükért, és nem pusztán azzal, hogy fejet hajtunk előttük. A kárpótlás, a jóvátétel, a bűnösök elmarasztalása ennyi év után talán csak jelképes gesztusa a kormánynak, mégis azt jelzi: sok évtizedes késedelem után, a mulasztás hibáját kötelességünk helyrehozni – tette hozzá Láng Zsolt.

A polgármester kiemelte, tisztességgel és méltósággal emlékezni annyit jelent, mint soha nem hagyni a múló idő homályába merülni múltunk legszebb értékeit, továbbá azt is, hogy meg kell keresnünk azokat az 56-osokat, akik még közöttünk vannak, hogy megkönnyítsük életüket, hogy megerősítsük önbecsülésüket azzal: ismerjük, tiszteljük tetteiket. S jelenti azt, hogy lojalitást érzünk a forradalmi eszme örököseivel, akik ma, az ország nehéz gazdasági helyzetében is egyfajta szabadságharcot vívnak minden függőség ellen, és elszántan küzdenek az elmúlt idők káros hagyatékának felszámolásában – húzta alá Láng.


Az évfordulók megemlékezése arra kötelez minden hazaszerető embert, hogy újra és újra hitet tegyen a legmagasztosabb célok mellett, hogy soha ne feledje azokat, akik itt, a Széna téren, s az ország más küzdőterein a fegyveres harcok hősei, majd később a véres megtorlás áldozatai lettek – szögezte le Láng Zsolt, hozzátéve, az 56-os hősök áldozata csak azzal nyerhet igazi értelmet, ha igazságuk beépül az utódok gondolkodásába, és 55 év után is utat mutat zaklatott életünk hétköznapi küzdelmeiben.

Ünnepi beszédének végén a polgármester arról beszélt, ma, kivívott önállóságunk napjaiban meg mindig sok olyan örökség maradt ránk, ami változtatást és jobbítást követel. A közömbösség, a kishitűség, a zavarkeltés nem ritkán mérgezi közéletünket. Pedig nem kevés a feladat, amit úgy kell elvégeznünk, hogy élve történelmi lehetőségünkkel, végre felzárkózhassunk a világ büszke és sikeres népei közé. Ez volt 1956 hőseinek vágya és rendelése – zárta beszédét Láng Zsolt.

A remény erőt ad

L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke beszédében úgy fogalmazott, 1956 hősei elszántan, egy jobb jövőbe vetett hittel a szívükben kezdték lebontani a múlt terhes örökségét, olyan bátorságról téve tanúbizonyságot, ami csak kivételesen fordul elő a világtörténelemben. A fideszes honatya kiemelte, a szabadságvágy az egyik legmélyebben gyökerező emberi tulajdonság, nekünk magyaroknak pedig nagy a szabadságszeretetünk, hisz számunkra az elmúlt fél évezred a folyamatos szabadságharcokról szólt, Bocskaitól kezdve Rákóczin és a 48-as hősökön át az 56-os pesti srácokig mind azért küzdöttek, hogy kivívják a szabadságot.


Úgy folytatta, a hősöknek csak hetek, hónapok jutottak, a szabadságharcaik elbuktak. Mi, a mai kor képviselőiként szerencsésebbnek mondhatjuk magunkat, hiszen nekünk már nem kell a szabadságért küzdenünk, nekünk már magától értetődő az, ami szüleinknek, nagyszüleinknek csak elérhetetlen vágyálom volt, de nem feledhetjük: a ma szabadságában benne van az ő küzdelmük is – mutatott rá L. Simon.

Úgy folytatta, az 1956-os nemzeti összefogás, a nemzet együttműködése kivételes pillanat volt, amelyben a magyarság a jobbik énjét mutatta meg, amelyben kortól, nemtől, társadalmi helyzettől függetlenül fogtak össze a szabadságszerető emberek. Az 56-os pesti srácok olyan kivételes tettet hajtottak végre, melyre az egész földkerekség felfigyelt. Szembeszálltak az akkori világ leghatalmasabb hadseregével. Olyan harcot vívtak, amelyről nyilvánvaló volt, hogy nem lehet megnyerni, mégis küzdöttek, mert velük volt a remény, amely elvette félelemérzetüket és megszázszorozta erejüket – hangsúlyozta a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke.


L. Simon László beszédében kitért rá, manapság viszonylag kevés szó esik a szabadságról, hiszen egy gazdasági, pénzügyi válság közepén vagyunk, az előző két kormányzati ciklus felelőtlensége miatt megduplázódott, hatalmas méretű államadósságot cipelünk magunkkal, családok százezrei pedig devizahitelek terheit nyögik. A politikus szavai szerint ilyen nehéz helyzetben a legfontosabb dolog az, hogy ne veszítsük el a józan ítélőképességünket. A válság utáni időszak nyertesei mindig azok az országok voltak, amelyeket nem bénított meg a válság időszakában a reménytelenség és nem veszítették el sem a hitüket, sem az összefogás képességét – húzta alá a politikus.

Ezzel kapcsolatban L. Simon megjegyezte, Magyarország legnagyobb baja ma nem a válság, hanem a reménytelenség elleni küzdelem. Éppen ezért a vezetők dolga nem a riogatás, nem az elméleti viták lefolytatása, hanem a jövő érezhető alakítása, azaz a cselekvés – fűzte hozzá a fideszes honatya, aki sorsfordító időknek nevezte a jelen kor eseményeit.

Az Európai Unió története legsúlyosabb válságát éli át, miniszterelnökünk részvételével talán ezekben az órákban dől el Brüsszelben az, hogy képes lesz-e Európa a közös cselekvésre, az európai modell fenntartására – fogalmazott L. Simon László. Úgy folytatta, ebben a küzdelemben nekünk, magyaroknak is fontos szerep jut, ugyanúgy, ahogy a kommunizmus lebontásában, a kontinens újraegyesítésében az 56-os pesti srácok is kulcsszerepet játszottak.


Az ünnepi megemlékezés zárásaként koszorút Láng Zsolt, L. Simon László, és Nagy Gábor Tamás, az I.kerület fideszes polgármestere koszorút helyezett el az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművénél.


(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: