2011. október 24., hétfő

Latorcai János: Az emlékezésben erő van

A fiatalabb és az idősebb generációk közötti párbeszéd, a társadalmi összefogás és a múltra való emlékezés fontosságát hangsúlyozta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron, az 1956-os forradalmárok emlékére emelt kopjafa avatásán.

"Ma az ősi harcosokat megillető módon emléket állítunk 1956 hőseinek, és egyben jelezzük a forradalmi események összmagyarságra vonatkozó vallási, felekezeti és származási különbség nélküli érvényességét és üzenetét" - fogalmazott a helyi református templom előtt tartott ünnepi beszédében a kereszténydemokrata politikus.

Szavai szerint "jó arra emlékezni, amin keresztülmentünk". Az ilyen emlékezésben erő van, "bizonyságtevés a csüggedések ellen, s van benne bölcs tudása annak, ami az emberi megpróbáltatások fölött magasan lebeg" - idézte Wass Albert sorait Latorcai János, hozzátéve, hogy az ország az emlékezésből merített erővel, lelkileg feltöltődve nézhet újra szembe a hétköznapok szorításával.

Az Országgyűlés alelnöke szavai szerint a múltra emlékezni az utókornak mindig kötelessége, de ez egyre nehezebb, mert egyre kevesebben vannak, akik átélték a rendszer borzalmait, a rádióból jövő üzeneteket hallgatva bizakodhattak az októberi események sikerében, majd november 4-e után csalódva újra megtapasztalhatták a kommunista diktatúra kegyetlenségét.

Az emlékezés fontosságának üzenetét a fiatalokhoz is el kell juttatni - hangsúlyozta Latorcai János, ugyanakkor megjegyezte, hogy ez sokszor nehézséget okoz, mert az iskolai oktatás sokszor nem fordít kellő hangsúlyt 1956 értékeinek megtanítására, a forradalom és szabadságharc értékeinek átadására.

A kopjafa megkönnyíti az emlékezést - folytatta az alelnök -, viszont nem helyettesítheti a személyes élmények felidézését és átadását az utókornak. Vélekedése szerint a fiatalabb és az idősebb generációk közötti párbeszéd nemcsak 1956-ot teszi személyesebbé és hozza közelebb, hanem elősegíti a társadalmi szolidaritást is. Az Országgyűlés alelnöke ugyanakkor hitet tett a társadalmi összefogás mellett, mivel a forradalom idején a város és vidék együtt mozdult, "vállvetve, büszkén tekintettek a jövőbe, ha szemben kartácstüzek, vagy golyók záporoztak is feléjük." Ők a hazánkért tették, hazánkért vállalták az áldozatot, hogy nekünk jobb és biztonságosabb jövőnk legyen - emelte ki beszédében az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, hogy a tuzséri emlékmű jelzi: a hősöket nem hagyják feledésbe merülni.

A forradalmárok emlékére emelt, az egyházközség kezdeményezésére létrehozott kopjafa mindig emlékeztetni fogja az utókort a szabadságért vívott küzdelemre és azokra az emberekre, "akik akkor a megpróbáltatást, a bizonytalant és a mártíromságot vállalták azért, hogy mi, utódok egy szabadabb világban élhessünk" - mondta az ünnepségen Latorcai János.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: